Kangasnenäliina virkatulla pitsireunalla on rauhallinen ja meditatiivinen käsityö, jolle löytyy varmasti käyttäjiä. Perinteisesti hienot neidit tekivät ystävilleen ja perheilleen kauniita ja huolella valmistettuja nenäliinoja lahjaksi ja ystävyyden tai jopa rakkauden osoituksina.
Kankaina käytettiin mieluiten vanhoja miesten kauluspaitoja, joiden laadukas ja ohut kangas oli kulunut pehmeäksi käytössä.Virkattu pitsireunus ei ole vain kaunis, vaan se myös kestää käyttöä, pesua ja silitystä paremmin kuin ommeltu reunus.
Pahimmassa flunssassa paperinen nenäliina saattaa tulla tarpeen, mutta arkikäytössä, käsilaukussa tai puvun taskussa siro kankainen nenäliina on luksusta parhaimmillaan. Kankaisen nenäliinan hyviin puoliin kuuluu myös, että se ei pölise yhtälailla kuin paperinen, ja saattaa siksi helpottaa allergikon oloa. Huolella kuudessa kymmenessä asteessa pesty henkilökohtainen kangasnenäliina on hygieeninen ja nautinnollinen niistoväline hienoisesti tukkoiselle nenälle.
TARVITSET:
Aikaa 2-3 tuntia
Ohutta, pehmeää ja tiivistä puuvilla kangasta
◦ n. 40cm*40 cm
◦ Perinteisesti kierrätetty vanhasta kauluspaidasta
Ohutta puuvilla lankaa
◦ Koukkuun ja kankaaseen sopivaa
◦ Esim. helmilanka 10 tai muuta ohutta virkkauslankaa
◦ Jokin kankaan kuvioväri, tai kontrastiväri sopii erinomaisesti
Valkovirkkuukoukku
◦ Erittäin pieni ja terävä, esim. 0.9-1 mm
◦ Huom: koukun täytyy pystyä kulkemaan kankaan läpi helposti
Ompelulankaa ja ompeluneula
◦ Harsintaan, hyvin kankaasta erottuva väri
Sakset
Muutama nuppineula, jos niiden käyttö tuntuu helpottavan harsimista
Vinkki: Mikäli kapean päärmeen ompeleminen tuntuu liiallisen vaativalta tai hitaalta, voit hankkia myös valmiin ohuen kangasnenäliinan ja hypätä työvaiheiden 1-3 yli, ja virkata nenäliinaan persoonallisen pitsireunuksen. Tämä paitsi tekee nenäliinasta kauniimman näköisen, niin lisäksi pidentää ostetun nenäliinan käyttöaikaa. Nenäliinoja voi ostaa edullisesti esim. armeijoiden ylijäämää myyvistä verkkokaupoista.
TYÖOHJE:
1. Etsi, silitä ja leikkaa kangas. Nenäliina kannatta tehdä n. 40cm*40cm kokoiseksi.
2. Taita kankaaseen kaksinkertainen mahdollisimman kapea päärme (nurjalle puolelle). 2-4 mm on optimaalinen: mitä kapeampi, sitä kauniimpi. Voit nupittaa päärmeen, jos se tuntuu helpottavan työskentelyä.
3. Harsi reiluilla n. 1cm etupistoilla päärme ompelulangalla.
4. Aloita virkkaus reunan keskivaiheilta, sillä kulmasta on hankalampi aloittaa ja päätellä. Virkkaa työn oikealta puolelta. Työnnä virkuukoukku päärmeen alapuolelle, syvälle kankaaseen niin, että syntyy reikä. Kiinnitä lanka vetämällä ketjusilmukka (kjs) kankaan lävitse, päärmeen ympärille, työn reunaan.
5. Reunuksen virkkaus: Virkkaa kiinteä silmukka (ks) samaan kohtaan, johon lanka on kiinnitetty. * Virkkaa 3 kjs ja tee ks päärmeen ympärille, kankaan läpi, n. 5mm päähän edellisestä ks:sta. Huom: ketjusilmukat jäävät löyhäksi kaareksi nenäliinan reunaan (eli jos reunus kiristää, tee useampi kjs ks:ien väliin). * Toista *-* kunnes saavut kulmaan.
6. Kulmassa, virkkaa päärmeen alla olevaan kulmaan: ks, kjs, ks, kjs, ks, kjs, ks.
7. Toista perusohjeita 5. ja 6., nenäliinaan ympäri kunnes olet palannut aloituskohtaan. Lopeta tekemällä piilosilmukka ensimmäiseen ks:an. Katkaise ja päättele langat. Pura harsintalanka varovaisesti päärmeestä. Päärmeen pitää nyt paikallaan siro pitsireunus.
Vinkki: Leveämmän pitsin voit tehdä virkkaamalla lisää kerroksia haluamallasi kuviolla peruskerroksen kjs-kaariin. Esim. kokeile virkata 2. kerroksella jokaiseen kaareen 5 ks, jolloin saat tiiviin simpukkareunan.
Lisää siroja reunusmalleja löydät verkosta, esim. Pinterestistä englanninkieleisellä hakusanalla crochet border.
Kuvat ja ohjeet Laura Hämäri 2014