Syysillan projektina tomaatti-sitruunasalaatti sekä pöytätabletti.
Isänpäiväherkuttelun jälkeen ei välttämättä kaipaa lsuuria ja raskaita ruoka-annoksia vaan jotain kevyttä ja nopeaa :) Salaatti on helppo valmistaa ja sopii todella monien ruokien kanssa tarjottavaksi.
Tomaatti-sitruunasalaatti on saanut myös tomaatista vähemmän innostuneet ruokailijat pyytämään useampaan otteeseen: "Tee sitä tomaattisörssöä". Ja sitähän on sitten tehty kotona perusruokien kanssa salaatin sijaan. Myös kesän kalastusreissulla Norjassa sitruunalla höystetyt tomaatit tekivät kauppansa ja ohje toimi erittäin hyvin myös kalaruokien kaverina.
Ohje on yksikertainen ja nopea, mutta raikas ja toimiva. Samalla ohjeella voi valmistaa halutessaan myös kylmän alkupalakeiton muutamalle.
Tomaatti-sitruunasalaatti
2-4:lle
Tarvitset:
Kolme suurta pihvitomaattia
puolikkaan sitruunan mehu
n. 2 tl Aromat -mausteseosta
n. ½ dl tuoretta ruohosipulia silputtuna
Salaattiin voi lisätä myös
1 tl sitruunapippuria
Ruohosipulin voi halutessaan jättää pois tai vaihtelun vuoksi korvata tuoreella persiljalla tai kevätsipulilla
Ohje:
Leikkaa ainekset pieniksi ja purista tuoreen sitruunan mehu. Sekoita ainekset ja mausteet pienessä kulhossa ja laita hetkeksi kylmään maustumaan (n. 10 min). Sekoita seos vielä kerran ennen tarjoilua.
Nautitaan liha- ja perunaruokien lisukkeena tai salaatin sijaan.
Huomionarvoista on, että tomaatti-sitruunasalaattia on hyvä valmistaa vain yhdellä aterialla syötävä määrä, koska se ei välttämättä parane vanhetessaan. Jos salaattia kuitenkin jää seuraavaan päivään siitä voidaan valmistaa kylmä Gazpacho -tyyppinen keitto soseuttamalla jäljelle jäänyt tomaatti-sitruunasalaatti sauvasekoittimella.
Jos suuria tomaatteja tai pihvitomaatteja ei ole saatavilla voit käyttää vastaavaa määrää pienempiä yksilöitä tai lisätä mausteita hiukan vähemmän.
Kylmä tomaatti-sitruunakeitto
Valmista tomaatti-sitruunasalaatin ohjeella. Soseuta sauvasekoittimella ja tarjoile.
Keitto voidaan tarjoilla sellaisenaan tai herneenversojen ja paahdettujen auringonkukansiementen kanssa. Halutessaan keitosta ruokaisamman voi pinnalle ripotella myös paahdettuja pekonin paloja.
Paahdetut auringonkukansiemenet:
Kuorittuja aurinkokukansiemeniä paahdetaan kuivalla, kuumalla paistinpannulla koko ajan sekoittaen, kunnes ne saavat kauniin ruskean pinnan. paahdetut auringonkukan siemenet ovat parhaimmillaan heti paahdon jälkeen.
Nautitaan alkupalana tai sellaisenaan pieneen nälkään
Kauneus on puoliruokaa, sanotaan. Hyvän ruuan lisäksi on aterialle mukava rakentaa kaunis kattaus. Luonnonmateriaalina puuvilla on miellyttävä ja helppohoitoinen, joten suunnittelin tämänkertaiset pöytätabletit puuvillatrikoisesta matonkuteesta. Valmistusaika noin 1 tunti kuteen paksuudesta, koukun koosta ja käsialasta riippuen.
Soikea pöytätabletti
- helppo -
noin 400 grammaa matonkudetta
Kuteen paksuuteen sopiva virkkuukoukku
Tabletin koko noin 40 x 50 cm
Työn eteneminen
Luo 11 ketjusilmukkaa ja käänny. Tee 10 kiinteää silmukkaa luotuihin ketjusilmukoihin. Ketjun päässä tee yhteensä kolme kiinteää silmukkaa samaan ketjusilmukkaan ja käänny. Seuraavat 9 kiinteää silmukkaa tulevat omiin ketjusilmukoihinsa ja päässä tee taas kaksi kiinteää silmukkaa viimeiseen ketjusilmukkaan.
Tämän jälkeen kiinteät silmukat tehdään koko ajan siten, että uudet silmukat virkataan vain uloimpaan lenkkiin (ei koko silmukkaan, kuten kiinteä silmukka normaalisti). Silmukoiden lisäykset tehdään soikeassa mallissa pääsääntöisesti vain työn molemmissa päissä. Jos työ lähtee kipristymään kuppimaiseen muotoon olet lisännyt silmukoita liian vähän. Jos työ taas alkaa aaltoilemaan jostain kohdin, niin olet lisännyt liikaa silmukoita. Työ kannattaa levittää aika-ajoin painelemalla työ tasaiselle alustalle, jotta voi paremmin tarkkailla lisäysten määrää.
Mallityössä lisäyksiä on tehty kierroksilla 1.-8. noin 6 silmukkaa / kierros ja 9. kierroksella lisäyksiä ei tehty lainkaan. Tämän jälkeen on tehty vielä muuta kierros noin 4 lisäsilmukan turvin (eli 2 lisäsilmukkaa molemmissa päissä työtä) ennen pylväsreunan tekoa.
Pylväsreuna aloitetaan tekemällä 4 ketjusilmukkaa, joista 3 matkii ensimmäistä pylvästä ja 1 pylväiden väliin tulevaa ketjusilmukkaa, joka siis tehdään jokaisen pylvään väliin (pylväs-ketju-pylväs-ketju) koko kierroksen ajan. Kierros suljetaan piilosilmukalla ja työ viimeistellään vielä yhdellä kierroksella kiinteitä silmukoita ja päätellään.
Kuteiden virkkauksessa käsialalla ja kuteen paksuudella on hyvin suuri merkitys lisäystarpeeseen, joten ohjetta ei tällä kertaa ole kirjoitettu kovin tarkkaan, koska tämä oli ensimmäinen prototyyppi kyseisestä mallista. Muista kuitenkin tarkkailla omaa käsialaasi, ettet tee liian tiukkoja silmukoita pöytätabletteja tehdessäsi, jottei tabletista tule liian tiivis ja jäykkä, koska tällöin se ei asetu mukavasti pöydälle.
Pöytätabletti kannattaa viimeistellä vielä höyrysilittämällä ennen aterian kattamista.
Joulukaudeksi virkkaillaan tietenkin punaisia tabletteja ja ne sopivat mainiosti joulupaketteihinkin!
Kuvat ja teksti Maarit Lönnberg