Tarvikkeet:
Kuumuutta kestävä muotti
Kynttilämassaa (steariini / parafiini / mehiläisvaha)
Paksupohjainen kattila tai tuplakattila (vesihaude) vahan sulattamiseen
Sydänlankaa ja tarvikkeita sydänlangan paikoilleen kiinnittämiseen valun ajaksi (esim. rautalanka, erilaiset tikut ja langat)
Pihdit tai muita työkaluja kuuman sydänlangan käsittelyyn
Valinnaiset tarvikkeet:
Väriainetta
Tuoksuöljyä
Lue ohjeet huolella ennen kynttilän valmistamista
Sulata kynttilämassa paksupohjaisessa kattilassa miedolla lämmöllä tai mielellään vesihauteessa, jotta lämpötila ei pääse nousemaan liian rajusti. Massa saattaa syttyä palamaan, jos lämpöä on liikaa.
Rasvapaloa ei saa sammuttaa vedellä, vaan se tulee tukahduttaa tarvittaessa kannella.
Tee näin:
Liota oikean mittaisiksi leikatut sydänlangat sulatetussa kynttilämassassa ja aseta ne suoristettuina tasaiselle alustalle jäähtymään. Alustan suojaamiseen kannattaa käyttää esimerkiksi leivinpaperia tai muuta materiaalia, josta jäähtynyt kynttilämassa irtoaa hyvin.
Seuraavaksi valmistele muotit ja asettele jo kovettuneet sydänlangat muotteihin siten, että ne eivät pääse liikkumaan valun aikana (kiinnitä molemmat päät). Jos sydänlankaa ei ole kiinnitetty molemmista päistä se lähtee liikkeelle / kellumaan, kun kaadat päälle kuuman kynttilämassan. Asettele valmiit muotit kuumuutta kestävälle tasaiselle alustalle.
Muottien alla tässä leivinpaperilla suojattu uunipelti
Lisää halutessasi sulatettuun massaan väri / tuoksu ja sekoita. Kaada sulanut massa rauhallisesti muotteihin ja anna kynttilöiden jäähtyä. Kannattaa huomioida, että osa kynttilämassoista saattaa kutistua jäähtyessään ja valmiisiin kynttilöihin saattaa jäädä kuoppia tai pinta voi romahtaa. Säästä vähän massaa, jotta voit täyttää mahdolliset kuopat / virheet jälkikäteen lisäämällä jäähtyneen kynttilän pintaan tarvittavan määrän massaa virheiden korjaamiseksi. Tarkistus ja täyttäminen kannattaa tehdä ennen, kuin irrotat kynttilät muoteista.
Jos kynttilä on syystä tai toisesta mennyt täysin pieleen, voit aina sulattaa ja valaa sen uudestaan.
Muista polttaa kynttilää palamattomalla pinnalla ja sijoittaa se siten, että lapset ja lemmikkieläimet eivät pääse satuttamaan itseään tai kaatamaan kynttilään
Älä jätä kynttilää palamaan ilman valvontaa.
Materiaalien valinta
Sydänlangan paksuus riippuu kynttilän koosta ja kynttilämassan koostumuksesta. Kynttilämassa voi olla steariinia, parafiinia, mehiläisvahaa tai näiden seosta. Voit käyttää kynttilöiden valmistamiseen halutessasi myös vanhojen kynttilöiden loppuja tai katkenneita kynttilöitä, jotka menisivät muuten roskiin. Joillain valmistajilla on valmiita kynttilämassaseoksia ja materiaalien valuominaisuuksia kannatta tiedustella suoraan materiaalin myyjältä oston yhteydessä. Askartelukaupat myyvät kynttilän tekemiseen tarvittavia välineitä.
Muotteina voi käyttää valukuumuutta kestäviä, valun jälkeen irrotettavia muotteja esim. silikoni, folio jne.. Jos suunnittelet tekeväsi kynttilöitä, joita poltetaan valun jälkeen suoraan muotissa, niin käytä aina palamattomia, polttamista kestäviä materiaaleja. Varmista huolellisesti materiaalin soveltuvuus tarkoitukseen (mm. lasit voivat rikkoutua kuumuuden vaikutuksesta ja aiheuttaa tapaturmia ja tulipaloja).
Hyvä huomioida:
Kuoppa valmiin kynttilän pinnassa: lisää massaa tarvittava määrä ennen muotin irrotusta ja anna jäähtyä uudelleen.
Pieniä virheitä kynttilän pinnassa: Koita sulattaa pintaa lämmittämällä sitä tai kaada sulanutta massaa päälle.
Muista varoa roiskeita työskennellessäsi kynttilämassan kanssa. Sulanut massa on aina kuumaa, eivätkä kynttilämassan roiskeet irtoa vaatteista / tekstiileistä / silmälaseista / pöydistä ym. pinnoista kovin hyvin. Tämä kannattaa huomioida myös tarvikkeita valittaessa (mm. käytöstä poistunut kattila, pihdit soveltuvat hyvin kynttilämassan työstöön).
Vahingon sattuessa: Kynttilämassatahrat voi poistaa pakastamalla / raaputtamalla tai kuumalla vedellä sulattamalla pinnasta ja materiaalista riippuen.
Kynttilämassan syttyminen: Tukahduta kannella, älä sammuta vedellä.
Kuvat ja ohje
Maarit Lönnberg.