Perinteisesti huhtikuussa saa kylvää perunaa ja sipuleita, mutta viljakasvien kylvämistä on pidetty uhkarohkeana toimintana. Mieluummin parempia kylvökelejä odotellessa on käyty kosiomatkoilla ja nautittu pitkistä valoisista illoista.
Vehnätipusen avulla voi harjoitella ensimmäisiä neulontatöitä tai muistella vanhoja taitoja. Muutama silmukka oikein ja pari neulanpistoa, sisälle pumpulipedille vehnänsiemeniä ja muutamassa päivässä neuleen sisältää kurkistaa vihreitä lehdenpäitä. Tipunen saa mielellään muistuttaa myös siiliä tai piikkisikaa, riippuen hieman valmistuksen vuodenajasta.
Maaliskuun vehnätipunen houkuttelee luokseen myös nelijalkaisia laiduntajia. Kissat ja koirat syövät ruohoa mielellään tähän aikaan vuodesta kun karvanlähtö on parhaillaan. Jokainen omistaja voi itse miettiä onko tipunen sopivaa seuraa juuri omalle lemmikille. Testeissä vehnätipunen sai myös hurjaa vauhtia, varsinkin öisin, eikä koskaan tiennyt mistä lintu löytyy aamulla...
Ohje:
Neulo puuvillasta tai villasta tipunen, joka täytetään vehnänsiemenillä. Muutaman päivän kasvattelun jälkeen se sisältä kasvaa herkullinen vihreä yllätys. Sopii pöydän koristeeksi tai lemmikin naposteltavaksi.
Tarvikkeet:
4 mm puikot
ohuehkoa villa-, puuvilla-, bambu-, pellavalankaa
pieni kerä vartalon väriä
pieni kerä heltan väriä
pumpulia pieni pallo
vehnän- tai jonkin muun heinäkasvin siemeniä 2-3 rkl
parsinneula
lautanen
vettä
Työohje:
Vartalo: Luo 20 silmukkaa ja neulo edestakaisin 56 kerrosta aina oikein. Päättele löyhästi.
Heltta: Luo 15 silmukkaa ja neulo edestakaisin 20-30 kerrosta aina oikein. Päättele löyhästi.
Yhdistys: Taita vartalo kaksinkerroin poikittassuunnassa (kerroksia myöten). Taita heltta kaksinkerroin pitkittäissuunnassa ja aseta taite ylöspäin vartalon lyhyen sauman väliin. Vasen nurkka muodostaa pienen nokan ja oikea nurkka suuremman heltan. Voit ottaa kuvasta mallia. Ompele tipusen yläreuna ja samalla heltta paikalleen. Jatka ompelua päätysaumaan ja ompele samalla nokka paikalleen.
Täyttäminen: Käännä tipunen heltta alaspäin ja laita vartalon sisään 2-3 rkl siemeniä. Muotoile pumpulista pohjan kokoinen, noin 2 cm korkea pala ja aseta siemenien päälle.
Pyrstö: Käännä tipunen oikein päin, litistä pyrstö vastakkaiseen suuntaan kuin päätysauma ja ompele kiinni.
Hoito-ohje:
Laita tipunen lautaselle ja kastele huolella kaksi kertaa päivässä. Säilytä tipusta pimeässä kunnes heinä on noin 2-3 cm pitkää.
Nosta tipunen päivänvaloon ja muista pitää kosteana.
Kun heinä kuivuu lopullisesti, heitä tipunen sekaroskikseen. Tipun voi ehkä myös kompostoida, mutta sitä ei ole testattu.
Kotieläimet pitävät tipusen heinien syömisestä ja tipusella itsellään leikkimisestä. Heinä käy kissoille ja koirille, mutta saattaa aiheuttaa mahanpuruja.
Nyt kun aloitat, ehdit tehdä tipuperheen, joista jaella ystäville pääsiäistervehdyksiksi :)
Mukavaa puuhastelua!
Ohjeet ja kuvat Laura Hämäri